Misfire

Got a problem? Want to find the solution? Check here!

Misfire

Postby DLantz - January 3rd, 2016, 12:09 am

I hooked up a new stereo and now my son's 02 escape is misfiring. Could something happend when installing the stereo? A shop said it's the catalytic converter. Or at least they think so. Is there anything else to check?
DLantz
 
Posts: 1
E-C ROOKIE
WELCOME TO E-C!
Joined: January 2nd, 2016, 11:57 pm

Re: Misfire

Postby JohnCT - January 3rd, 2016, 8:30 am

DLantz wrote:I hooked up a new stereo and now my son's 02 escape is misfiring. Could something happend when installing the stereo? A shop said it's the catalytic converter. Or at least they think so. Is there anything else to check?


My son's 04 has an aftermarket stereo and an aftermarket subwoofer, and never had a problem.

There have been threads from folks who have had electrical problems with aftermarket components, but I've never heard of a misfire being one of the problems.

You didn't mention what engine, but V6s in particular are known to misfire with a bad plug and/or bad coil and damage the cats if the misfire isn't corrected immediately. In my case, the lower cat was thoroughly plugged with what I guess are parts of the uppers. So far I'm still running the original uppers and they seem to be flowing normally and I'm not getting any codes.

You can always disconnect the stereo for a few days and see what happens, but I'd bet real money that you will need new plugs and coils at least. Pull the lower cat (that one is easy) and see if it's plugged. If so, you can bash it out as a test. Search this board and you will return endless pages of discussion on plugs and coils.

John
JohnCT
 
Posts: 449
E-C LEVEL 3
Joined: August 7th, 2014, 11:51 am
My nickname: John
My vehicle: 2004 Tribute 2005 Tribute S

Re: Misfire

Postby Charles - January 3rd, 2016, 10:48 am

We moved this thread to our Problems and Solutions forum to broaden the audience for your question and hopefully get your question answered.
Image Image
Image

Present vehicles
2016 Escape Titanium FWD, Shadow Black, Equipment Pkg 301A, Titanium Technology Package with HID Auto Headlamps, BLIS, Active Park Assist, 2.0L EcoBoost, Panoramic Vista Roof, SYNC3 with Navigation, 19" wheels

2012 Buick Verano Leather Group - Black Onyx - Sunroof, Navigation, Premium Exterior Package, WeatherTech DigitalFit liners (1st & 2nd Row)
User avatar
Charles
Super Moderator and Supreme Overlord of Web Darkness
 
Posts: 18686
E-C LEVEL 21
Joined: March 6th, 2008, 10:24 pm
Location: North Carolina
My nickname: Charles
My vehicle: 2016 Escape Titanium FWD 2.0L
My vehicle's name: Shadow

Re: Misfire

Postby Blastek - January 4th, 2016, 10:01 pm

Did you disconnect the battery when you installed the radio? I would check the battery terminals first.
Blastek
 
Posts: 33
E-C ROOKIE
WELCOME TO E-C!
Joined: August 29th, 2015, 6:20 pm


Return to Problems And Solutions

Who is online

Users browsing this forum: over45, smith34901, tomw, wptski and 19 guests